Str. Ion Campineanu, nr.20A
sector 1, Bucuresti
0728.157.279

Intrebari

Ce poate motiva un om pentru a veni la psiholog?

Suferinta interioara in primul rand. Se pare ca depresia (tristetea prelungita si profunda) este flagelul societatii moderne. Apoi sunt relatiile perturbate care aduc dupa sine conflicte in familie sau cuplu. 
Sentimentul de stagnare, de lipsa de sens, de angoasa pot face un om sa fie debusolat si sa nu-si mai cunoasca nevoile, dorintele, sa nu-si mai poata conduce singur viata.
Problemele de relationare pe care oamenii nu stiu cum sa le rezolve.
Nevoia de a schimba comportamentele, atitudinea, sentimentele, viata in general, toate acestea sunt motive puternice care pot determina oamenii sa consulte macar o data in viata un psiholog, daca nu, un psihoterapeut. 

Cum ma programez?

Daca doresti sa consulti un psiholog clinician sau un psihoterapeut, si ai decis ca eu as putea fi persoana in fata careia te poti deschide si poti vorbi cu incredere despre tine, evenimentele din viata ta, relatiile tale semnificative si vrei sa ma contactezi, atunci nu ezita sa-mi telefonezi. 
0728157279
Toate programarile se fac exclusiv telefonic. E posibil sa nu pot raspunde telefonului tau deoarece in sedinta dedic acel timp persoanei cu care lucrez. Incearca mai tarziu sau imi poti trimite un sms in care sa-ti anunti intentia de a te programa si te voi suna in cel mai scurt timp posibil.

Ce se intampla la prima sedinta?

Primul lucru se stabileste daca persoana are sau nu nevoie de un psiholog, evaluandu-se la nivel global natura problemei persoanei respective.
Daca intr-adevar problema sau problemele tin de competenta psihologului se evalueaza gravitatea problemei si se recomanda programul care ar solutiona problema (consiliere sau psihoterapie individuala si/sau de grup) si abordarea potrivita.

Apoi se stabileste cadrul terapeutic /de consiliere care consta in general din stabilirea urmatoarelor aspecte :

- identificarea aspectelor pe care persoana doreste sa le imbunatateasca, transforme, schimbe, fie ca este vorba de o simptomatologie clinica, de situatii de criza sau de trecere, relatii, conflicte ori de dezvoltare si optimizare personala
- durata programului de consiliere/psihoterapie (se propune o perioada de timp in care sa se desfasoare parcursul terapeutic, in functie de complexitatea problematicii vizate, numarul de persoane implicate in procesul terapeutic, disponibilitatea de timp a persoanei solicitante) modalitatile de lucru (individual, de cuplu sau de grup).
-  prezentarea metodelor, tehnicilor, instrumentelor care vor fi folosite in parcursul procesului de evaluare si sau terapeutic frecventa sedintelor (o sedinta/ saptamana; 2-3 sedinte pe saptamana)
- durata sedintelor (individual: 50 de minute; de cuplu: 60 -90 de minute; grup – 90 - 180 de minute, in functie de numarul participantilor se comunica tariful (care este variabil, in functie de modalitate, abordare si durata)
- politica de anulare a sedintei, situatiile de intarziere, absenta reprogramari
- stabilirea modalitatii de incheiere si a evaluarii rezultatelor. 

Cat poate dura o psihoterapie?

Durata este diferita, de la persoana la persoana, in functie de problemele cu care se confrunta si pe care doreste sa le rezolve, caci sunt si probleme pe care oamenii nu le doresc atinse si aceasta este alegerea lor.
Durata este in general stabilita de la inceput, cu posibilitatea de a fi prelungita sau scurtata daca este cazul.

Ce este o relatie terapeutica?

Fiecare om este unic, de aceea fiecare relatie este unica pentru el dar si pentru consilier sau psihoterapeut. Relatia terapeutica este speciala nu prin unicitatea sa, nesemanand cu nicio alta relatie din viata obisnuita: ea nu este prietenie dar nu este nici o relatie rece, formala, oficiala, nu este o relatie de rudenie dar ajunge sa fie foarte apropiata, calda si personala sufleteste insa respectand cadrul profesionist.
Pentru mine, relatia terapeutica este o relatie de egalitate in care fiecare e specialist in domeniul sau, terapeutul in teorie, metode, tehnici, instrumente, iar cealalta persoana e specialist in propria sa viata.
Numai prin schimb si interactiune se poate produce schimbarea si transformarea de durata.
Este o relatie ce se fundamenteaza de ambele parti pe respect reciproc, colaborare, incredere, deschidere, responsabilitate, empatie, consideratie.
De aceea este foarte important ca in fata terapeutului sa te simti in largul tau, nejudecat, neetichetat, neblamat.

Care este diferenta intre consiliere si psihoterapie?

Consilierea psihologica are un caracter formativ, se axeaza pe dezvoltarea unor abilitati practice sau personale;
Psihoterapia se concentreaza pe suferinta interioara (tristete, anxietate, durere, doliu sau separare, frici, compulsii, atacuri de panica, s.a.).
Atat consilierea psihologica dar si psihoterapia pot fi realizate in maniera individuala, de cuplu sau de grup, fiecare avand un anumit cadru, metode si recomandari specifice.

Psiholog, consilier, psihoterapeut sau psihiatru?

Sunt profesii asemanatoare, care pot fi usor de confundat, de accea se impune o clarificare a rolului deoarece in functie de pregatirea sa, o persoana poate avea unul sau mai multe roluri.
Psihologul este persoana care este absolventa a unei institutii de invatamant superior avand licenta in psihologie.
Psihologul are in general urmatoarele competente:

1. Studiul comportamentului uman si al proceselor mentale; 
2. Investigarea si recomandarea cailor de solutionare a problemelor psihologice; 
3. Elaborarea si aplicarea de teste pentru masurarea inteligentei, abilitatilor, aptitudinilor si a altor caracteristici umane; 
4. Testarea psihologica, prevenirea si psihoterapia tulburarilor emotionale si de personalitate, precum  si a fenomenelor de inadaptare la mediul social si profesional; 
5. Interpretarea datelor obtinute si elaborarea recomandarilor pe care le considera necesare. 

Consilierul  este un psiholog specializat in consiliere, intervine cu mijloace specifice psihologice, in scopul de a optimiza, stimula autocunoasterea si dezvoltarea personala, a preveni anumite probleme emotionale, cognitive si de comportament. 
Psihoterapeutul este psihologul sau medicul psihiatru care s-a specializat intr-o anumita forma de psihoterapie (sau mai multe forme), scopul interventiei sale este nu numai de a optimiza si dezvolta anumite calitati si capacitati personale dar mai ales de a modifica factorii psihologici care sunt implicati in tulburarile psihice, somatice, psihosomatice. 
Psihiatrul este persoana care a absolvit Facultatea de Medicina si s-a specializat in specialitatea „psihiatrie”; rolul sau este de a diagnostica diversele tulburari psihice, de a prescrie tratamentul medicamentos adecvat, de a urmari eficacitatea sa, de a recomanda urmarea unei psihoterapii adecvate tulburarii. 

De ce exista atatea forme de psihoterapie?

Psihoterapia a aparut odata cu aparitia psihanalizei (secolul XIX, Sigmund Freud), dar oamenii in timp, si-au schimbat perceptia asupra modului de a-si rezolva problemele psihologice, s-au schimbat teoriile psihologice, contextul cultural, tehnologic si filosofia fiecarei generatii. Fiecare orientare incercand sa propuna noi abordari, sa descopere o alta latura a personalitatii si sa propuna noi modele explicative pentru patologia si sanatatea mentala.

Principalele curente psihoterapeutice recunoscute pe plan mondial sunt:

- psihoterapiile dinamice: psihanaliza, psihoterapia analitica (sau jungiana)  
- psihoterapiile cognitiv comportamentale: psihoterapia rational-emotiva, psihoterapia comportamentala, psihoterapia cognitiva
- psihoterapiile eriksoniene: hipnoza eriksoniana, psihoterapiile umanist-experentiale: gestaltterapia, psihodrama, psihoterapia experentiala, analiza tranzactionala