Str. Ion Campineanu, nr.20A
sector 1, Bucuresti
0728.157.279

Evaluare psihologica pentru adulti, copii sau adolescenti

Toti oamenii, indiferent de pregatire sau experienta de viata se cam tem de evaluarea psihologica, mai mult chiar decat de o evaluare medicala, imaginandu-si tot felul de lucruri, mai mult sau mai putin fanteziste. Dar teama cea mai mare este aceea ca psihologul le poate citi gandurile sau poate intra in subconstientul lor, dobandind chiar un anumit control asupra persoanei lor, sau ar putea descoperi ca nu sunt tocmai normali.
Este cat se poate de falsa aceasta teama, caci evaluarea psihologica nu reprezinta decat o modalitate de a investiga personalitatea umana, de a descoperi calitati, trasaturi de personalitate pe care persoana respectiva poate ca nici nu stie ca le are.
Prin folosirea interviului si a testelor psihologice standardizate sau/si proiective, aceasta investigatie se realizeaza uneori in mai multe etape, se folosesc teste specifice, in functie de scopul evaluarii, caci adesea nu se realizeaza decat o evaluare centrata pe anumite elemente, cum este de exemplu examenul psihologic pentru obtinerea carnetului de sofer, acolo se investigheaza mai mult timpul de reactie, calitatile atentiei, memorie, si in nici un caz nu se aplica teste de personalitate, caci nu sunt utile in aceasta situatie, in timp ce la o evaluare psihologica mai complexa aceste tipuri de teste sunt fundamentale.
Orice om ar trebui macar o data in viata sa fie evaluat psihologic, tocmai si pentru faptul ca se pot depista din timp tulburari care se pot ameliora mult prin psihoterapie sau consiliere psihologica, sau poate afla cum isi poate dezvolta anumite abilitati, corija anumite comportamente.

Iata cateva avantaje pe care le poate aduce o buna evaluare psihologica:

- Faciliteaza autocunoasterea;
- Ofera o imagine de ansamblu sau aprofundata asupra personalitatii;
- Identifica problemele specifice varstei sau legate de anumite situatii;
- Impulsioneaza nevoia de dezvoltare personala;
- Poate duce la decizia inceperii unei cure terapeutice sau al unui program de consiliere psihologica;
- Este utila psihiatrului, psihoterapeutului, profesorului pentru a putea stabili un program (de terapie medicamentoasa sau psihoterapie ori de invatare) specific problemelor descoperite.
De asemenea este utila si parintilor pentru a-si ajusta atitudinea parentala fata de copil (a creste si orienta stimularea pentru un copil supradotat sau a o scadea atunci cand copilul este suprasolicitat).