Str. Ion Campineanu, nr.20A
sector 1, Bucuresti
0728.157.279

Consultanta parentala

b. Copiilor

Copilaria este o perioada pe cat de frumoasa pe atat de plina de schimbari (fizice, mentale, emotionale). Copiii invata o multime de lucruri despre lume si ei insisi in primii 12 ani de viata. Acum se desprind de parinti, leaga prietenii, isi descopera talentele, isi dezvolta abilitatile si capacitatea. Dar de cele mai multe ori se confrunta cu probleme care poate nu sunt ale lor, ci ale parintilor lor sau ale altor adulti de langa ei.
De aceea, de cele mai multe ori se impune si interventia asupra parintelui si chiar a familiei pe langa interventia directa asupra copilului aflat in dificultate. Este dificil sa fii parinte, caci nimeni nu s-a nascut parinte, ci doar cu anumite calitati personale care pot fi integrate rolului de parinte, de aceea este important ca si parintele sa-si cunoasca propriile limite umane si propriile calitati.
Parintii pot fi cei care au generat (adesea fara intentie) probleme copiilor lor, dar tot ei sunt cei mai in masura sa-si ajute copiii, fiind sau ar trebui sa fie persoanele cele mai apropiate de proprii lor copii. Cu cat un copil este ajutat de la o varsta mai frageda sa depaseasca o anumita problema (emotionala, cognitiva, comportamentala) cu atat are sanse sa devina un adult echilibrat si de succes. Adultii cred (gresit de multe ori) ca un copil nu poate avea probleme sau ca neconditionat un copil caruia i se ofera o buna ingrijire ar trebui sa fie fericit, dar uita ca insasi evolutia si dezvoltarea naturala pot ridica dificultati care nu intotdeauna sunt trecute. Timpul prea scurt pe care parintii il petrec alaturi de copiii lor afecteaza nu numai relationarea cu el dar si echilibrul intregii familii, si cel mai adesea apar probleme (mai ales comportamentale si emotionale) atunci cand se incearca o compensare neadecvata a acestei absente a parintilor din viata copiilor lor.

 Iata cateva din problemele specifice copiilor:

- tulburari alimentare
- ticuri
- enurezis
- encopresis
- tulburarea anxioasa
- mutismul electiv
- tulburari reactive
- tulburari emotionale nespecifice
- tulburari comportamentale
- tulburari de adaptare

Insingurarea, tristetea, timiditatea, furia, esecul scolar, sentimentul pierderii, anxietatea, fobiile, conflictele, refuzul scolar, agresivitatea, iata cateva din modurile in care copiii isi exprima problemele. Copiii vostri pot fi ajutati!

Un mod particular de interventie, specifica pentru copii este psihoterapia prin joc, aceasta fiind cea mai folosita tehnica terapeutica prin care sunt ajutati copiii care au diferite probleme psihologice sau medicale. Psihoterapia prin joc este mai mult decat divertisment si recreare. Foloseste jocul sau naratiunea ca modalitate de a evalua si interveni in rezolvarea diverselor probleme psihologice cu care se confrunta copiii; este completata de consilierea parentala sau de psihoterapia parintilor (persoanelor semnificative din viata copilului) ori psihoterapia de familie.

c. Adolescentilor:

Toata lume stie ce dificila este aceasta perioada, cu toate schimbarile sale rapide biologice, psihologice, sociale, sexuale. Toate ritmurile sunt parca mai accelerate, toate trairile sunt mai intense, toata nevoia de a experimenta si trai este simtita la maxim. Acum traieste parca intr-o alta dimensiune esecul si succesul, acum apare nevoia de a apartine unui grup de egali, acum oamenii devin cu adevarat barbati sau femei, acum sunt traite primele iubiri, primele „drame”.
Dar ritmul acesta ametitor produce confuzie, adolescentii sunt cei mai influentabili oameni, nu mai stiu cine sunt si ce vor sa devina, sau stiu atat de bine incat pot deveni de o incapatanare acerba. Tot caruselul acesta de trairi care se succed cu rapiditate ii pot bloca, ii pot inhiba, devin irascibili si agresivi, se arunca in bratele alcoolului sau drogurilor pentru a-si testa limitele, pentru a incalca regulile.  

Ce alte probleme specifice au adolescentii? Iata cateva asupra carora psihoterapia poate avea efect:

- tulburari alimentare: anorexie, bulimie
- ticuri
- tulburarea anxioasa, fobii
- tulburarea somatoforma
- neurastenia
- tulburari sexuale
- tulburari reactive
- tulburari emotionale nespecifice
- tulburari ale dispozitiei: depresie, distimia, ciclotimia
- tulburari comportamentale
- consum abuziv de tutun, alcool, droguri
- tulburari de adaptare 

Una dintre formele de psihoterapie sau consiliere cele mai agreate de adolescenti este cea de grup, caci in aceasta perioada a vietii nevoia de apartenenta la un grup (fie el si de psihoterapie sau consiliere) este foarte prezenta. A fi parinte al unui adolescent este dificil in societatea de azi, societate ea insasi confuza si oarba la valorile autentice. De multe ori parinti se transforma in prieteni sau tirani ori renunta. NU renuntati! Pentru orice problema exista rezolvare sau macar ameliorare!

Familie

Nu toti suntem la fel chiar daca facem parte din aceeasi familie, nu toti ne dorim acelasi lucru chiar daca am fost crescuti de aceeasi parinti, nu toti reusim sa impartasim aceleasi valori chiar daca venim din aceeasi casa…si orice familie isi are crizele sale, etapele sale, devenirea sa, dar sentimentul de siguranta il avem sau nu din familie. Familia este ceea ce ne da echilibru, oricat succes am avea, si oriunde ne-am duce exista o parte din noi care ramane mereu acasa. Si ca sa ramana familia un astfel de loc trebuie sa-l putem avea, crea, recrea, pastra, chiar daca apar probleme, ele au intotdeauna rezolvari daca exista dorinta si nevoia de a le infrunta si a le face fata.

Probleme care pot aparea intr-o familie obisnuita:

1. dificultati de comunicare intre membrii familiei;
2. incapacitatea de a rezolva conflictele interpersonale din familie;
3. incompatibilitatea personalitatilor membrilor familiei;
4. competitia in familie;
5. valori si scopuri personale incompatibile,
6. gelozie;
7. neadaptarea la rolurile parentale;
8. abuzuri fizice sau psihice;
9. insuficient timp petrecut in familie;
10. dependenta;
11. pierderea sentimentelor;
12. infidelitate;
13. divort.

Posibilitati de interventie:

14. consiliere individuala 
15. consiliere de familie
16. psihoterapie individuala
17. psihoterapie de familie